”Kunstig intelligens (AI) har potentialet til at transformere næsten alle aspekter af menneskers dagligliv og professionelle liv. Internettet har forbundet information, og Google har gjort det søgbart. AI vil udnytte denne information til gavn for virksomheder, regeringen, interessegrupper og, hvis det gøres på den rigtige måde, også til gavn for den enkelte menneske.”
Sådan skriver Pionercentret på deres hjemmeside. Det er deres ambition at udvikle platforme, metoder og praksisser for en menneskecentreret AI og være internationalt førende.
Kunstig intelligens til behandling af patienter
Pionercentret fokuserer generelt på grundforskning og udvikler inden for tværfaglige rammer platforme, metoder og praksis, der adresserer samfundets største udfordringer – heriblandt behandling af patienter.
Mere konkret arbejder centret med projekter, der omhandler brugen af AI med henblik på at vurdere effekt og bivirkninger af behandling af den enkelte patient.
”Vi står på tærsklen til en ny tidsalder inden for medicinsk behandling, hvor kunstig intelligens ikke kun forbedrer præcisionen af diagnoser, men også skræddersyr behandlinger til den enkelte patients unikke behov. Vores arbejde i Pionercentret sigter mod at udnytte AI’s fulde potentiale til at skabe mere effektive og sikre behandlingsmetoder” - Mads Nielsen.
Sådan lyder det fra professor og ph.d., Mads Nielsen, der er principal investigator (PI) hos pionercentret, der ledes af computerspecialist og datalog ved Københavns Universitet, Serge Belongie.
Forskning i Covid-vacciner på Nationalt Genom Centers supercomputer
Pionercentret åbnede i marts 2022 og er forankret ved Datalogisk Institut på Københavns Universitet med deltagelse af Danmarks Tekniske Universitet (DTU), IT-Universitetet, Aalborg Universitet og Aarhus Universitet. Der er over de næste 13 år afsat godt 350 mio. kr. til centret, hvoraf 54 mio. kr. kommer fra en bevilling fra Novo Nordisk Fonden.
Pionercentret har netop underskrevet en kontrakt med Nationalt Genom Center (NGC), og med adgang til en cloud skal arbejdet med AI foretages på NGC’s infrastruktur. På den måde kan centret behandle store mængder af sundhedsdata og samtidig udvikle AI-modeller baseret på disse data i et sikkert analysemiljø.
”Vi ser frem til det strategiske samarbejde med centret, som vil styrke den nationale digitale udvikling. Med adgang til NGC’s infrastruktur som teknisk fundament kan Pionercentret fremme innovation og udnytte ny viden til at udvikle løsninger, der kommer både samfundet og borgerne til gavn.” - Lene Cividanes, sektionsleder for ’Sundhed, Forskning og Internationale relationer hos NGC.
Til en start arbejdes der med effekt af og bivirkninger forbundet med Covid-vacciner, men der vil løbende blive arbejdet med nye supplerende projekter inden for området vedr. bivirkninger af medicin, og det er også planen at forske i genomdata på sigt.
Læs mere her
Pioneer Centre for Artificial Intelligence