Patienthistorie
Karina er en yngre kvinde, der bliver henvist til udredning for immundefekt på grund af mangeårigt problemer med invaliderende svampeinfektion, hyperkeratose (fortykkelse i huden) og smerter i fødderne, som gør at hun må bruge specialfremstillet fodtøj og er voldsomt generet og hæmmet socialt. Hun har tidligere været udredt på afdeling for hudsygdomme og behandlet med biologisk lægemiddel (TNFa hæmmer), som kun forværrede symptomerne.
Karina har symptomerne:
- Svampeinfektion på begge fødder
- Tendens til svampeinfektion i munden
- Hyppige bylder i huden med staphylokokker
Karina får foretaget en biopsi af huden, der bekræfter keratinisering (symptom, hvor huden skaller af i flager, bliver tykkere, tør og kan sprække), svampesporer og bakterier. En immunologisk udredning viser normale immunoglobuliner (antistoffer), men nedsat cellulært Th17 respons.
Af denne grund får hun foretaget en helgenomsekventering, der påviser en sjælden, men tidligere beskrevet gendefekt medførende immundefekt.
Genforandring medfører nedsat af Th17 immunrespons, som er vigtigt for bekæmpelse af specielt svampe- og staphylokok-infektioner på hud og slimhinder.
Karina diagnosticeres med primær immundefekt.
Hun begynder forebyggende behandling med antibiotika (sulfotrim) og antisvampebehandling (itraconazol), som hun skal fortsætte med resten af livet. Den dag i dag har Karina ikke længere infektioner, ej heller smerter i sine fødder, og hun går normalt igen – hun har det alt i alt meget bedre. Hun følges med kontroller på afdeling for infektionssygdomme hver 6. måned.
Den genetiske forandring påvises hos andre nære slægtninge med lignende symptomer, som derfor kan tilbydes samme forebyggende behandling.