Lyt til podcasten

Vejen til fremtidens behandling

Sammen med Nationalt Genom Center undersøger læge og vært Jerk W. Langer genomets potentialer. Vi taler med de førende eksperter for at finde vejen til fremtidens behandling.

 

SÆSON 1

Episode 1: Genomets potentialer Helgenomsekventering indvarsler et paradigmeskifte inden for sundhedsvæsener verden over. Men hvad er helgenomsekventering, og hvilke potentialer er der i genomet? I første afsnit undersøger vært og læge Jerk Langer de enorme potentialer, der ligger i anvendelsen af genetisk information i forhold til forskning og behandling af patienter.

Du skal med til Syddansk Universitet, hvor dekan på Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet, Ole Skøtt, introducerer begrebet personlig medicin, og derefter besøger vi direktør for Nationalt Genom Center, Bettina Lundgren, som sætter Jerk ind i, hvordan man helt konkret arbejder med det i Danmark.

Episode 2: Teknologien bag helgenomsekventering I Risø står en supercomputer. Den er en af grundstenene i den infrastruktur, der kræves for at lave personlig medicin i Danmark. Men hvilken teknologi ligger der egentlig bag udviklingen af personlig medicin? Og hvordan fungerer det i praksis, når læger, forskere, ingeniører og IT-eksperter arbejder sammen på at skabe håb for patienterne i Danmark? Dét undersøger Jerk W. Langer i andet afsnit af podcasten.

Interview med professor i bioinformatik Søren Brunak, overlæge på Rigshospitalet Finn Cilius og ekspert i High Performance Computing, Cyber Security, Machine learning og AI Ali Syed

Episode 3: Genomet i praksis At få personlig medicin ud i praksis kan være udfordrende. Hvilke overvejelser står lægerne for eksempel med, når de skal beslutte, om der skal tilbydes en genetisk udredning, når de skal forklare helgenomsekventering til patienterne og tage den svære samtale om genomer og personlig medicin? Det undersøger Jerk W. Langer i det tredje afsnit, hvor du får inspiration til den gode samtale mellem læge og patient.

Interview med læge Elsebet Østergaard og professor ved Institut for Folkesundhed Mette Nordahl Svendsen

Episode 4: Etikken omkring helgenomsekventering Når man introducerer personlig medicin i et samfund, rejser der sig en række etiske dilemmaer. Hvad gør man for eksempel med sekundære fund? Hvad gør man, når det er børn, der skal have foretaget en analyse? Og hvordan kan man vide, at ens data er sikker? Alt det og mere undersøger Jerk W. Langer i fjerde afsnit af podcasten ’Vejen til fremtidens behandling’.

Interview med professor Kirsten Kyvik og besøg hos direktør for Danske Patienter Morten Freil

 

SÆSON 2

Episode 1: Kræft og genomsekventering I første episode af sæson 2 af ”Vejen til fremtidens behandling” bliver vi klogere på, hvordan personlig medicin virker på kræftpatienter - men også i hvor høj grad etik spiller en rolle, når det handler om patienter, der er under 18 år og har kræft. For hvad nu, hvis et barn gerne vil have sine gener sekventeret, men forældrene ikke vil have, at det sker? Og hvilken forskel er der på genetikken, når det kommer til kræft hos børn og voksne?

Interview med professor Kjeld Schmiegelow, professor, dr. med., pædiatri, Afdeling for børn og unge, Juliane Marie Centret, Rigshospitalet og Institut for Klinisk Medicin, Københavns Universitet og Ulrik Lassen, ledende overlæge, Intern medicin, Afdeling for kræftbehandling, Rigshospitalet

Episode 2: Genomsekventerings betydning for patienter med sjældne tilstande I denne episode skal vi høre om, hvordan personlig medicin er med til at give patienter med sjældne tilstande svar på spørgsmål, der tidligere har været noget nær umulige at besvare - både for forskere, læger og sundhedspersonale - nemlig: “Hvad fejler jeg?” - og måske endda ligefrem: “Hvordan bliver jeg behandlet?”

Interview med Eva Leinøe, overlæge, ph.d., hæmatologi, Hæmatologisk Klinik, Rigshospitalet og Trine Hyrup Mogensen, afdelingslæge, professor, infektionsmedicin, Aarhus Universitetshospital og Claus Højbjerg Gravholt, overlæge, professor, endokrinologi, Molekylærmedicinsk Afdeling (MOMA), Aarhus Universitetshospital

Episode 3: Hjertesygdomme set i genetikkens lys Vores hjerte er den motor, der holder hele kroppen i gang - lige indtil det stopper med at slå - og nogle gange af umiddelbart uforklarlige årsager. Ved hjælp af genomsekventering kan vi i dag forudse langt flere sygdomme og tilfælde, hvor det ville ske - og derved udrede og behandle.

Interview med Henrik Kjærulf Jensen, Klinisk professor, overlæge, dr.med., PhD, FESC, Aarhus Universitetshospital og Gunner Gislasonforskningschef hos Hjerteforeningen

Episode 4: Genomsekventering og udredning af sjældne sygdomme Sjældne sygdomme er et samlet begreb, som dækker over sygdomme, der udover at være sjældne, også er medfødte, kroniske og komplekse. Fælles for dem er, at udredning og behandling kræver en helt særlig viden og teknologi. Her kommer personlig medicin ind i billedet.  Ved at lave genetiske analyser kan man hurtigere og nemmere end nogensinde før finde ud af hvilken type sjælden sygdom, der er tale om – og på den måde imødekomme de udfordringer, der kommer for patienten.

 Interview med Lillian Bomme Ousager, professor, cand. med., ph.d., ledende overlæge, Klinisk Genetisk Afdeling, Odense Universitetshospital og Sabine Grønborg, overlæge, neuropædiatri, Afdeling for børn og unge, Juliane Marie Centret, Rigshospitalet