Tak for samarbejdet i 2021

Glædelig jul og godt nytår

Publiceret 16-12-2021

Sidste år på samme tid havde corona sat verden på hold. I 2021 har corona stadig greb i os, og vi har alle strammet os an, sprittet hænder, holdt afstand og måske endda aflyst arrangementer, så julefreden nu kan brede sig i Danmark, i vores familier hvor end den befinder sig i verden. 

Alle i verden, fra ung til gammel har levet under de forandrede vilkår, som er fulgt med corona. Vi har vænnet os til at holde digitale møder, og vi har fået det bedste ud af det. Hos Nationalt Genom Center holdt vi det første nationale årsmøde for personlig medicin som et hybridmøde. Der var både oplægsholdere og deltagere fra nær og fjern, digitalt og med fysisk tilstedeværelse. Både fra internationalt og nationalt hold lød pointen på årsmødet, at effekten af at benytte omfattende genetiske analyser i større omfang er klar: Der er flere patienter, der får en diagnose. For nogle patienter krystalliseres effekten i, at de også får en behandling, der virker. Som en kræftpatient, der har fået gavn af en omfattende genetiske analyse, fortalte på en video på årsmødet: ”Jeg kunne forestille mig mange grusomme ting. Man føler en utrolig taknemmelighed.

Personlig medicin handler om at gøre det bedre for patienterne. Med Nationalt Genom Center skal vi sammen med nationale og internationale eksperter skabe en fremtid for patienter i Danmark med bedre udredning, bedre diagnosticering og flere muligheder for behandling af alvorlige og livstruende sygdomme. Vi skal fremme ny viden om personlig medicin i ind- og udland, og vi skal samarbejde på tværs af landegrænser. Kun sådan sikrer vi fremtidens behandling.

Danmark kan være stolte af, at der allerede er patienter, der får gavn af den nationale infrastruktur for personlig medicin, og at flere er på vej. Den milepæl skyldes i høj grad eksperterne i de kliniske og forskningsmæssige miljøer, der driver udviklingen af personlig medicin. Dem, der hver dag arbejder for at tilbyde den enkelte patient den bedste behandling. Dem, der hver dag arbejder for at finde nye og forbedrede behandlinger. Dem, der sikrer borgernes og patienternes stemme, når vi udvikler personlig medicin. Danmark har gjort det gennem en åben og involverende proces, hvor vi i fællesskab og gennem viden, flid og engagement har givet patienterne gavn af den danske infrastruktur for personlig medicin.

Vi skylder patienterne, at Danmark griber den mulighed, vi har fået med en historisk stor donation, og tager et fælles ryk fremad i udviklingen af personlig medicin. Vi har infrastrukturen på plads, vi har juraen på plads, og vi er klar til at løfte som et stærkt nationalt hold. Forskerne har længe banket på døren til Nationalt Genom Center, og nu er døren åben for den første forsker, som arbejder i infrastrukturen. Flere skal med i 2022. Vores internationale ambitioner skal også være høje. Vi skal spejle vores initiativer for personlig medicin og samarbejde om at gøre det bedre for patienterne. Også her skal vi være modige, men under betryggende rammer. 

Lad 2022 blive det år, hvor Danmark viser, at vi kan løfte som et hold på tværs af klinik og forskning, på tværs af fagligheder, regioner, universiteter, samarbejdspartnere, styrelser og landegrænser. Hvor en unik national genomdatabase skaber værdi for patienten og for nye og forbedrede behandlinger. Vi skal stræbe mod en fremtid, hvor vi – med afsæt i avanceret teknologi og sundhedsfaglige viden – kan understøtte fremskridt i behandlingen af alvorlige og livstruende sygdomme.

Jeg håber, at julefreden snart breder sig, og vi finder tid til hinanden og kan være sammen, selv om coronaen ikke har sluppet os.

Tak for samarbejdet i 2021.

Glædelig jul og godt nyt år. Lad os passe på hinanden.

Bettina Lundgren